Aplicacions


ÀRIDS PER A LA CONSTRUCCIÓ
En la seva àmplia accepció, els àrids són minerals sòlids inerts de granulometries classificades, utilitzats en formulacions amb altres lligants en la fabricació de formigons, asfalts i morters. També són utilitzats directament en farcits, ferms de carretera (teles asfàltiques o estabilitzadors de sòls).
ÀRIDS DE CONSTRUCCIÓ | |
---|---|
Material d'escollera | 0.5- 2 Tn |
Material de morter | < 40 mm |
Gravilla | 11- 22 mm |
Sorra | < 4 mm |
Sorra de morter | < 2 mm |
MATERIALS REFRACTARIS PER A FORNS
Hi ha dos grups principals de refractaris: (1) neutres a base d'alúmina (argila/andalucita/bauxita); (2) àcids a base de sílice (grs/quarsita/quars).
La major part de forns d'aceria i foneries estan avui proveïts de refractaris magnèsics amb punt de fusió enormement elevats (2800 C). Dins de la gamma de productes per a la Indústria Siderometal·lúrgica, Refractaris Kelsen produeix avui: Maons de Dolomia, Maons de Dolomia-Carboni, Maons de Dolomia-Magnèsia Carboni, Maons de Magnesita, Maons de Magnèsia-Carboni, Maons d'Alúmina- , Maons d'Alúmina-Carbono, Masses d'atacat i farciment de Dolomia, etc.




INDUSTRIA ALIMENTARIA: ANIMAL Y HUMANA
Els carbonats càlcics micronitzats s'utilitzen com a additiu alimentari en pinsos animals. En el cas de les aus, s'aconsegueix una millora en la qualitat de l'ou i la duresa de la closca.
L'òxid càlcic en granulometria molt fina i d'alta reactivitat, s'empra en l'elaboració de sabons càlcics destinats posteriorment al sector de l'alimentació animal.
Aquests sabons es comercialitzen posteriorment, bé en blocs sòlids, bé granulats i alhora barrejats amb el pinso. D'aquesta última manera, l'animal assimila conjuntament, tant el pinso com els àcids grassos necessaris per al creixement saludable.
MEDICINA Y FARMACOLOGÍA [FONTS DE Mg y Ca]
L'ús de dolomies com a complement dietètic prescrit mèdicament va rebre aprovació d'entitats de salut pública als anys 70.
Els beneficis publicitats per a la salut:
- Redueix els efectes de l'osteoporosi
- Millora l'Esmalt de les nostres dents
- Millora la Salut Articular
- Incrementa la Conversió d'Energia
- Aleuja l'Acidesa de l'Estómac
- Enforteix els Ossos i Dents
- Ajuda a Reduir els Símptomes de l'Estrès




VIDRE INDUSTRIAL I ORNAMENTAL
La dolomia suposa una aportació crítica d'elements alcalinoterris als banys fundents silícics per a la producció de vidre. La dolomia aporta al bany fundent tots dos Mg/CaO.
Aquesta addició suposa:
- Abaixar el punt de fusió
- Augmentar la resistència del vidre amb la temperatura
- Augmentar la duresa dels vidres i la seva resistència a la compressió
- La resistència a l'atac químic àcid i bàsic
- La brillantor, homogeneïtzació i poliment del vidre
S'usa habitualment dolomia crua amb granulometries entre 100-500 micres, lliure (en límits precisos) d'elements refractaris no fundents a les temperatures de fusió del bany vitri (1300-1500 C).
En la fabricació de vidre industrial s'estableixen límits precisos d'elements colorants (ferrita, magnetita) igual que de Cr, Co, Mn, Pb per la qual cosa cal anàlisi de caracterització química precís.
CERÀMICA
Al sector ceràmic, són part indispensable tant del cos farcit de la rajola com dels esmalts que les recobreixen. L'escalfament a què és sotmès el mineral durant la cocció, permet que reaccioni amb la sílice i alúmina de l'argila per formar un compost estable i durador.
Els marbres dolomítics són pedres naturals de gra molt fi que destaquen per la blancor i la forma homogènia, la qual cosa aporta una naturalitat exclusiva que no s'aconsegueix amb cap altre derivat artificial.




FERTILITZANT
L'aportació de calci i magnesi és fonamental per al creixement dels cultius. El emblanquinat incrementa la fertilitat mineral dels sòls àcids.
Els cultius necessiten un pH determinat per créixer de manera òptima. Les pluges i actualment l'explotació intensiva dels camps provoca una acidificació del terreny. Cal corregir el pH del sòl per mantenir el seu rendiment al llarg dels diferents cicles i campanyes agrícoles, per a això s'han dissenyat diversos productes base calç i dolomia calcinada. El Mg és l'únic metall present a la molècula de clorofil·la i essencial en l'equilibri biològic vegetal-animal. En forma de dolomia crua o calcinada s'usa com a: Fertilitzants en sòls pobres a Magnesi; sòl pobrament adobats o sòls excessivament potàssics.
TRACTAMENT D'AIGÜES RESIDUALS
Diferents autors han demostrat l'efectivitat de fer servir hidròxids de magnesi de baix contingut en tecnologia mediambiental, tant en la depuració d'aigües residuals com en la remediació de sòls residuals i tractament de residus sòlids. Així mateix, també s'ha demostrat la utilització d'aquests hidròxids de magnesi de baix contingut per a la recuperació de l'N-NH4+ i el P-PO43- continguts en aigües residuals, mitjançant la formació d'estruvita i/o fosfats de magnesi insolubles.
FILTRES ATMOSFÈRICS NOX/SOX
La hiperreactivitat de MgO calcinat i sinteritzat en glanulometria ultrafina genera un interès d'ús en filtres de tractament de gasos atmosfèrics àcids (òxids nitrosos i sulfurosos contaminants) per al control de la qualitat de l'aire en medis urbans. Les característiques de retenció/absorció aquests filtres es poden millorar des d'algunes característiques d'ús com l'escalfament temperatura, la incidència de llum ultraviolada, altres dopants, etc.
Aquest és un camp obert avui a l'experimentació i R+D en el processament de dolomies calcinades i sinteritzades i la seva qualificació industrial.




FONT METAL·LURGICA DE MAGNESI
L'aigua de mar conté 2,1 g de MgO per litre que amb dolomia calcinada fa precipitar el Mg en forma de Mg(OH)2 [límit de solubilitat 9 mg/l a 18 C]:
2 CaO + 2 Mg++ + 2 H2O -> 2 Ca++ + 2 Mg (OH)2
MgO + CaO + Mg++ + H2O -> 2 Ca++ + 2 Mg (OH)2
ADHESIUS, CEL·LULOSA, CAUTXÚ, ABRASIUS ...
Més de la meitat de les aportacions químiques usades a la indústria química provenen dels carbonats, de les quals 20-30% d'ells en l'actualitat són dolomies.
Les dolomies aporten un llustre brillant a les resines. La magnèsia és un retardant de flama. Com tots els carbonats, les dolomies disminueixen la resistència al xoc ia la fractura. Entre els usos que aquest mineral té a la indústria cosmètica destaca l'elaboració de pólvores de talc, determinades cremes facials i pastes dentífriques.
La indústria consumeix dolomia calcinada a raons de 1000 t/any només en la fabricació de dentifricis. L'anomenat ciment Sorel s'obté per barreges MgCl2 i MgO.
A la PRODUCCIÓ DE PINTURES I ESMALTS, un producte estrella és l'anomenat “BLANC D'ESPANYA”.




FUNDENT SIDERÚRGIC
Les addicions de MgO a les colades d'acer baixen el punt de fusió a 1400 C, cosa que s'aconsegueix per addició directa de dolomia.
El títol a MgO (6-8 %) permet controlar les propietats de viscositat de la bugada. Als alts forns, la magnèsia s'aporta directament amb la càrrega mineral amb granulometries mitjana (1 mm).
Els forns siderúrgics moderns de gran capacitat amb bufat d'oxigen en diverses posicions i que busquen una alta productivitat de funcionament en continu (> 100 t/h) suposen alts consums de 15-25 kg de dolomia calcina per tona d'acer.
L'aportació de dolomia protegeix a més eficaçment les parets de refractaris magnèsics de l'atac d'escòries en els moments inicials de formació de la bugada, cosa que redueix els temps de parada del forn per “recobrir” les parets.
Així, les demandes de dolomia han crescut alhora de producció siderúrgica.
ESPIRITUALS, BISUTERIA, COL·LECCIONISMES
Per a alguns consumidors potencials, la dolomia té usos alternatius de tipus espiritual com a facilitador de la meditació associada a signes zodiacals, és pedra de bijuteria i objecte de col·leccionisme.

